X

Üçüncü Cinsiyetleri Resmen Kabul Edilmiş, Güney Asya`nın Kutsal Trans Kadınları: Hijralar

Transseksüellik ve gay ülkemizde olduğu gibi dünyanın her yerinde de var olan bir gerçek. Kültürel etkenlerin de yaşayışlarda büyük rol aldığını düşünürsek, Hijraları diğer trans bireylerden ayıran özellikler var. Yaşamlar her ne kadar farklı olsa da amaçlar ve çabalar aynı: Kabul edilmek. İşte bunu resmi olarak başarmış bir grup onlar. Gelin onları biraz daha yakından tanıyalım.
Hijralar, erken yaşta kendilerini kabul etmeyen ailelerinin yanından taşınarak büyük şehirlere göç ediyorlar.

Hijra, Urdu-Hindistan kökenli bir kelime ve “Kabileden ayrılan kişi” anlamına geliyor.Büyükşehire gelen Hijralar, kendilerinden büyük ve tecrübeli olan transseksüel bireylerce evlat ediniliyor ve onların gözetimi altına giriyor.

Erkek olarak dünyaya gelen Hijralar, Narwaan adı verilen ayin ile hadım edilip transseksüel gruba girmeye hak kazanıyor.Tabuların da etkisiyle toplumsal baskı yoluyla kötü yaşam şartlarına zorlanan Hijralar, büyük şehirlerin kenar mahallelerine itilmiş durumda.

Tarihin çeşitli dönemlerinde oldukça saygın bir statüde olan Hijralar, uzun yıllar kutsal olarak kabul edildi. Hatta kendilerine ait locaları da vardı.Hijralar Hindistan’da çok renkli kıyafetleri ve kullandıkları takılar ile de biliniyor.

Çoğunlukla düğün ya da eğlence yerlerinde şarkı söyleyip dans ediyor, seyredenler tarafından bahşişle ödüllendiriliyorlar.(!)Şu an sadece Hindistan’da yaklaşık olarak 6 milyon Hijra’nın yaşadığı tahmin ediliyor.2013 yılında Sanam Fakir isimli Hijra kadın, Pakistan seçimlerinde adaylığını koyarak bir ilke imza atmış oldu.

Hijraların yaşadığı toplum, onların istediği yapılmadığı takdirde kendilerinin lanetleneceğine inanıyor.Hem kadın hem de erkek görünümlü olmaları, inanışlarına göre Tanrı Rama’nın dişiliğini ve üretkenliğini sembolize ediyor.Hindistan yüksek mahkemesi, 2012 yılında Hijraları üçüncü cinsiyet olarak resmen kabul etti.

KAYNAK: onedio.com 15.11.2016

admin: